Nu wordt er ook voor mij gelopen … deel 14

13-04-2017
Nu wordt er ook voor mij gelopen…deel 14
Helma H, cliënt Stap.nu

8 februari 2016

Vandaag om 10.00 uur heb ik een afspraak bij de radiotherapeut van het Verbeeten Instituut. Ik krijg uitleg over de bestralingen die ik ga krijgen en ik krijg ook een CT-scan. De radiotherapeut vertelt me dat ik 16 bestralingen krijg. Nou dat valt mee. Ik had gerekend op 22 keer. Je kunt maar weer ergens blij van worden. Tijdens de CT-scan wordt het stralingsgebied bepaald en aan de hand van de scan ook het bestralingsplan gemaakt (duur en hoeveelheid ). Het gebied wordt gemarkeerd met tatoeagepuntjes en een sticker op mijn decolleté. Dit moet goed blijven zitten. Omdat het om het decolleté gaat, wil men hier geen tatoeagepuntje zetten. Daar ben ik blij mee, daar is ooit over nagedacht.  Ik had graag willen weten wanneer ik kon beginnen met de bestralingen. Dan kan ik namelijk ook uitrekenen wanneer ik met alle behandelingen klaar ben….. Dat krijg ik nog te horen in de loop van de week.

09 tot 16 februari 2016

Deze week heb  ik verder geen afspraken in rondom mijn ziek zijn. Ik ga wel sinds januari twee keer per week fitnessen onder begeleiding van een fysiotherapeut . Mijn spierkracht en conditie zijn door met name de chemotherapie hard achteruit gekelderd, bleek uit de sportmedische keuring van 16 december jl. Het is heerlijk om te merken dat twee keer per week sporten , zowel op conditie als spierkracht, me goed doet. Soms kies ik ervoor om niet op de sportschool te fietsen, maar pak ik mijn eigen crossway-fiets en is het heerlijk om in de buitenlucht mijn conditie te testen. Ik fiets op hartslag en probeer het steeds langer vol te houden. Op verzoek van de fysiotherapeut houd ik hier een heel schema voor  bij.

Deze week ook nog gewerkt aan mijn projectje, naar Stap.nu geweest, mijn vriendin kwam op bezoek. Donderdag de 11de was ik bij mijn moeder op bezoek. Daar werd ik gebeld dat ik 16 februari met mijn bestralingen kan beginnen. Ik tel daar meteen uit wanneer ik klaar ben met alle behandelingen. Dat is op 8 maart. De verjaardag van de oudste zus van mijn vader. Mijn tante dus. Het aftellen is begonnen.

16 februari 2016

Mijn man en zoon gaan mee naar de bestraling.  Zij kunnen meekijken op een scherm terwijl ik op de bestralingstafel lig. Het instellen van alle apparatuur is een precies werkje en dat duurt bijna nog langer dan de bestraling op zich. Ik heb geleerd hoe ik zo lang mogelijk mijn adem in moet en kan houden. Dit is van belang om mijn hart te beschermen. Door zo lang mogelijk mijn adem in te houden ontstaat er meer ruimte tussen huid en hart en zal mijn hart meer beschermd zijn tegen de bestralingen. Ik volg de ademhalingscommando’s goed op, waardoor het bestralen op zich snel gaat. Binnen 10 minuten tot een kwartier sta ik weer buiten. Is dat alles?

17 februari tot 07 maart 2016

De bestralingen vinden, met uitzondering van het weekend, dagelijks plaats. Deze week kan ik steeds in de ochtend en dat vind ik fijn. Ik heb aangegeven dat ik het liefst zo vroeg mogelijk wil. Op donderdag  krijg ik steeds de tijden van de week erop. Wat ben ik blij als ik merk dat ik steeds vroeg in de ochtend voor de bestralingen terecht kan. Ik wil dit graag, omdat ik er dan maar vanaf ben en er niet de hele dag rekening mee hoef te houden. Fijn dat mijn verzoek gehonoreerd wordt. Je hebt zelf echt wel invloed op bepaalde zaken. Als je ze maar aangeeft. Dat betekent dat ik steeds vaker na de bestraling óf even naar mijn werk ga óf meteen ga sporten. Ik voel de bestralingen dan ook niet als belastend. Het kost niet veel tijd, het is niet vervelend, je moet er alleen wel elke dag even naartoe.

Mijn dagen bestaan in deze periode over het algemeen uit: bestraling, werken of sporten. In verband met mijn conditie kan ik het nog niet allebei op een dag. Maandag, woensdag en vrijdag werken en dinsdag en donderdag  sporten. Ik doe ook nog wel wat aan het huishouden, lees de krant, ontvang bezoek, ga op bezoek en zie ik in mijn agenda regelmatig een lunch of uit eten staan. Een goede balans. Ruimte voor  ontspanning, bewegen en van nut kunnen zijn door ook te werken. Dit is waar  ik me goed bij voel.

Ik begin weer wat uren op te bouwen, ben soms vier uur op mijn werk. Krijg er nog een projectje bij. Ik ga een projectleider ondersteunen bij het  opnieuw inrichten van een locatie. Zowel qua doelgroep als de feitelijke inrichting. Leuk, hier krijg ik ook energie van. Tijdens deze periode denk  ik weer meer aan mijn werk als teammanager op de locatie waar ik in de afgelopen jaren heb gewerkt. Met Edith, mijn coach bij Stap.nu, heb ik hard gewerkt aan hoe ik in mijn werk stond voor mijn ziekte, wat heeft de ziekte met me gedaan en hoe ik na mijn ziekte in mijn werk sta. Waar krijg ik energie van, waar word ik blij van, waar loop ik op leeg. Ik merk in deze periode dat ik in de afgelopen jaren hard gewerkt heb. Zelfs zo hard, dat ik mezelf mogelijk voorbijliep en me geen tijd gunde of nam om me af te vragen of ik daar van binnen zelf nog blij van werd. Ik was veel op de ander gericht, zonder naar binnen te kijken. Waar kwam dit vandaan? Wil ik dit nog? Zo niet, hoe moet het dan anders? Wat wil ik dan? Veel vragen waar ik niet direct antwoord op had. Met Edith heb ik samen gekeken wat mijn natuurlijke kracht is (wat ik goed kan en energie van krijg), ontwikkelbaar talent (wat ik van nature goed kan, maar niet of beperkt in mijn werk laat zien), kwetsbare kracht (wat ik minder goed kan, maar wat ik heb aangeleerd), en mijn onbekende gebied (wat ik van nature minder goed kan en ook niet doe); de ODC-methode.

In deze periode heb ik dus genoeg om over na te denken en dat brengt me soms in verwarring. Stop ik met de functie van teammanager, maar wat dan? Ik zou toch eerst moeten re-integreren in deze functie. Moet ik nu al wel beslissen, ben ik daar op dit moment wel toe in staat? Moet ik niet  eerst helemaal beter zijn om de goede keuze te maken? Kortom, veel vragen.

De gesprekken met Edith hielpen me enorm. Niet alleen rondom mijn ziek zijn, dat zeker ook, maar ook hoe ik duurzaam kan re-integreren in de juiste functie op de juiste plaats.

Toeval of niet….. in deze periode staat in mijn Mind&Spirit, van denken naar voelen agenda:

  • Volg je dromen
  • Uniek, jouw talenten zet ze in, laat de wereld mee genieten
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial